דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


תגמול נדחה - האם הכנסה בידי עובד 

מאת    [ 03/01/2006 ]

מילים במאמר: 351   [ נצפה 4088 פעמים ]

באחת מרשימתנו הקודמות עמדנו על כך כי לפי פסק הדין בעניין דיקלה (עמ"ה 109/94 דיקלה חברה לניהול קרנות נאמנות בע"מ נ' פקיד שומה למפעלים גדולים, מיסים יא/3, עמ' ה- 130) המעביד המדווח על הכנסותיו על בסיס מצטבר רשאי להכיר בהוצאות שכר/בונוס לעובד, גם אם השכר/הבונוס כאמור טרם שולמו לעובד ומועד תשלומם לעובד נדחה (תגמול דחוי). ברשימתנו הנ"ל נתמקד בשאלה האם אותם שכר/בונוס מהווים הכנסה חייבת בידי העובד כבר ביום בו נוצרה זכאותו לקבלתם או שמא רק ביום קבלתם בפועל.
הסעיף הרלוונטי לעניין זה הינו סעיף 2(2) לפקודת מס הכנסה הקובע כמקור הכנסת עבודה "השתכרות או ריווח מעבודה; כל טובת הנאה או קצובה שניתנו לעובד ממעבידו; תשלומים שניתנו לעובד לכיסוי הוצאותיו, לרבות - והכל - בין שניתנו בכסף ובין בשווה כסף, בין שניתנו לעובד במישרין או בעקיפין או שניתנו לאחר לטובתו".
מקריאת הוראות סעיף 2(2) לפקודת מס הכנסה לעיל עולה כי אם המעביד לא שילם את כספי התגמול הדחוי לעובד אלא רק התחייב לשלם את הכספים כאמור לא נוצרת הכנסה בידי העובד. מסקנתנו הנ"ל עקבית עם העקרון המקובל בפסיקה (פס"ד בעניין בר זאב, אשר ידון בהרחבה באחת מרשימתנו הבאות) לפיו העובד נישום על בסיס מזומן, דהיינו עם קבלת הכספים בפועל ולא עם היווצרות זכאותו לקבלת אותם כספים.
שאלה נוספת העולה בהקשר זה הינה מה פירושם של המילים "לאחר לטובתו" בסעיף 2(2) לעיל והאם המעביד יכול להפקיד את כספי התגמול הנדחה המיועדים לתשלום לעובדים בידי צד ג' מבלי שהדבר יצור הכנסה בידי אותם עובדים. לדעתנו, יש לפרש את המילים "לאחר לטובתו" בסעיף 2(2) לפקודת מס הכנסה ככוללות תשלומים לאחר העובד יכול להינות מהם כבר היום. מסקנתנו הנ"ל נסמכת בראש ובראשונה על הוראות קובץ הפרשנות של נציבות מס הכנסה (החבק) בפרק הדן בהגדרת הכנסה (עמ' א- 3 סעיפים 2.1.10 ו- 2.1.11), לפיהן הכנסה היא של אדם פלוני ברגע שפלוני עושה בה שימוש להנאתו הפרטית או שרשאי הוא לעשות בה שימוש אחר, ככל שיחפוץ. לפיכך אין בתשלום לצד ג' כדי ליצור הכנסה בידי העובד כל עוד העובד מנוע מלעשות שימוש באותו תשלום.
לאור האמור לעיל גם אין לדעתנו לראות בתשלום ע"י המעביד במסגרת קיום התחייבותו כלפי העובד כהכנסה בידי העובד כל עוד התשלום אינו משולם לעובד אלא לצד ג' והעובד אינו רשאי להמירו למזומן.
אברהם אלתר, עו"ד avi@altertax.co.il
הלנה בן ברוך, עו"ד
משרד דר' א. אלתר ושות' עורכי דין http://www.altertax.co.il



מאמרים חדשים מומלצים: 

חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים? תחשבו שוב! -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר מומחה
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה
ספינת האהבה -  מאת: עומר וגנר מומחה
אומנות ברחבי העיר - זרז לשינוי, וטיפוח זהות תרבותית -  מאת: ירדן פרי מומחה
שיקום והעצמה באמצעות עשיה -  מאת: ילנה פיינשטיין מומחה
איך מורידים כולסטרול ללא תרופות -  מאת: קובי עזרא יעקב מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב